csütörtök, szeptember 28, 2006

Extázis a Zagyván

Leventét sikerült addig nyaggatnom, hogy kötélnek állt egy csutortoki pecara. ( Azért nem kell ezt a "nyaggatást" túl komolyan venni. :) ) Zagyvarékason, ahol Ő lakik, nem kell sokat gondolkodni azon, hogy hová tervezd legközelebbi legyes túrádat. :) Úgy döntötünk, hogy a nap felét a csukákra, a másik felét a jászokra szánjuk. Én kifejezésre juttattam, hogy többnyire figyelni szeretném leginkabb amit csinál, persze én is horgászom, de a tanulás most a lényeg.



A Zagyva nem igazán "trendi" horgászhely. Ismerősök nem ugranak fel az asztaltól ha azt mondod: gyerünk le a Zagyvára pecázni! Minek? Kagylót fogni? Meg rákot? Esetleg békát? Én legutóbb a múlt héten szaladtam le egy órára, és néhány kisebb jászon, meg két küszön kivül semmit sem fogtam. Akkor azonban csak két órát töltöttem ott, és a partrol horgásztam. Jah, és nem volt velem Levente!

De ma igen! Viszonylag elég korán - 9 óra körül - már a parton voltunk. Levi felrakta a vadonatúj ilyenmegolyan hardmono előkéjét: "biztos ami biztos" . Ő ment elöl, es komotosan végigtapogatta a part menti ágasbogaslaposokat. Gyorsan jöttek az első ütések, elhibázott kapások, es az első hal kézben tartása sem váratott sokat magára.


Én akárhogy probáltam, csak menekülésre birtam kapni a csukeszokat, kapásra nemigen. Itt jegyeznem meg, hogy ha valaki meg akarja tanulni, hogyan kell egy igen lágy, 6-os bottal, nehéz csukalegyeket hatalmas csobbanásokkal vizbejuttatni, hozzám jöhet leckét venni. Mindegy, a viz nagyon aktiv volt, az egyetlen dolog ami Levi számára zavaróvá vált, az a supermuper hardmono állando szakadása volt akasztás után. De ráfogtuk, hogy elég strapás órákat kaptak igy elsőre az előkék. Ki tudja?

A pályát 1 óra körül hagytunk magunk mögött, két okból: ha nem tesszük, nem marad idő a jaszkókra, es a csuka-kapások is megszűnőben voltak. Szóval legyen akkor jász! Mint az számomra is kiderült, jászozni a zagyván igazi buli. No, nem a halak mérete miatt ( bár akar ezzel is lehet vitatkozni, mint néhany fotón látszik is) hanem a mennyisége miatt. Nem lehet egy percre sem unatkozni a vizben! Legalábbis, ha magadénak tudhatod a NYERŐ LEGYET.


Ha érdekel a legyező horgászat, alföldi emberként első ránézésre nehéz helyzetben vagy. Klasszikus legyes vizek nincsenek a környéken, órákat kell utaznod egy jó peca reményeben. Benzin, napijegy, befektetett idő, + az apró rejtett kiadások nagyon költségessé tehetik ezt a sportot. Be kell szerezni botot, orsót zsinórt, mellényt, szemüveget, kalapot, legyeket, légykötő eszközöket, gázlóruhát, gázlóbakancsot, a jóégtudjamicsodát, ésatöbbi ésatöbbi. Ez nem kis pénzt jelentett egy pár éve még. És ma sem olcsó, bár szerencsére már idehaza is szélesedik a kinálat, és nem muszály (j?) a legdrágabb márkák közül válogatnunk.






Ezért is jó a Zagyva. Kis költséggel, rövid idő alatt elérhető, "low budget" élmények forrása. Megfelelő vizállásnál nagyszerűen gázolható (aznap Jászteleknél: 124 cm, Apcnál: 52 cm volt). A halállomány az elmúlt években mintha nüvekedésben lenne, "hála" a nagy és gyakori tavaszi áradásoknak, és annak a ténynek, hogy a hálászatát tavaly beszüntettek. A kisebb jászok gyorsan feltöltik a horgász önérzetét, mig a nagyok meg is dobbantjak a szivét. A csukák meg hát... hogy is mondjam, a képek feljebb magukért beszélnek.Jobb ma egy csuka, mint holnap egy pisztrángivadék. Jo buli volt, ez a lényeg! Remélem lesz meg folytatás. Az legyek ura legyen veletek.


ennek a kis balingyereknek láthatoan volt mar dolga valami testesebb jószággal...


A végére itt egy kis video.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Hol történt mindez?

Dark Wader írta...

Szia,

Zagyvarékasnál.