péntek, szeptember 29, 2006

Lengyelországba készül egy maroknyi magyar

Műlegyező horgászverseny lesz a San folyón Lengyelországban október 7-én. A magam részéről tűkön ülök, alig várom az indulás napját. A túrat a MűHOSz szervezi. Ezúton is köszönet. Aki többet szeretne erről olvasni, annak javaslom, hogy kukkantson be ide. Csorbai B. úrtol kapott infók szerint ez a hotel lesz a "főhadiszállás". Műholdról igy néz ki a terep:

kicsit közelebbről:

aki használ Google Earth -öt, igy kereshet rá: hoczew, poland. Aki nem, itt tölthei le.

Még egy térkép:

és még egy... hehehe:

csütörtök, szeptember 28, 2006

Extázis a Zagyván

Leventét sikerült addig nyaggatnom, hogy kötélnek állt egy csutortoki pecara. ( Azért nem kell ezt a "nyaggatást" túl komolyan venni. :) ) Zagyvarékason, ahol Ő lakik, nem kell sokat gondolkodni azon, hogy hová tervezd legközelebbi legyes túrádat. :) Úgy döntötünk, hogy a nap felét a csukákra, a másik felét a jászokra szánjuk. Én kifejezésre juttattam, hogy többnyire figyelni szeretném leginkabb amit csinál, persze én is horgászom, de a tanulás most a lényeg.



A Zagyva nem igazán "trendi" horgászhely. Ismerősök nem ugranak fel az asztaltól ha azt mondod: gyerünk le a Zagyvára pecázni! Minek? Kagylót fogni? Meg rákot? Esetleg békát? Én legutóbb a múlt héten szaladtam le egy órára, és néhány kisebb jászon, meg két küszön kivül semmit sem fogtam. Akkor azonban csak két órát töltöttem ott, és a partrol horgásztam. Jah, és nem volt velem Levente!

De ma igen! Viszonylag elég korán - 9 óra körül - már a parton voltunk. Levi felrakta a vadonatúj ilyenmegolyan hardmono előkéjét: "biztos ami biztos" . Ő ment elöl, es komotosan végigtapogatta a part menti ágasbogaslaposokat. Gyorsan jöttek az első ütések, elhibázott kapások, es az első hal kézben tartása sem váratott sokat magára.


Én akárhogy probáltam, csak menekülésre birtam kapni a csukeszokat, kapásra nemigen. Itt jegyeznem meg, hogy ha valaki meg akarja tanulni, hogyan kell egy igen lágy, 6-os bottal, nehéz csukalegyeket hatalmas csobbanásokkal vizbejuttatni, hozzám jöhet leckét venni. Mindegy, a viz nagyon aktiv volt, az egyetlen dolog ami Levi számára zavaróvá vált, az a supermuper hardmono állando szakadása volt akasztás után. De ráfogtuk, hogy elég strapás órákat kaptak igy elsőre az előkék. Ki tudja?

A pályát 1 óra körül hagytunk magunk mögött, két okból: ha nem tesszük, nem marad idő a jaszkókra, es a csuka-kapások is megszűnőben voltak. Szóval legyen akkor jász! Mint az számomra is kiderült, jászozni a zagyván igazi buli. No, nem a halak mérete miatt ( bár akar ezzel is lehet vitatkozni, mint néhany fotón látszik is) hanem a mennyisége miatt. Nem lehet egy percre sem unatkozni a vizben! Legalábbis, ha magadénak tudhatod a NYERŐ LEGYET.


Ha érdekel a legyező horgászat, alföldi emberként első ránézésre nehéz helyzetben vagy. Klasszikus legyes vizek nincsenek a környéken, órákat kell utaznod egy jó peca reményeben. Benzin, napijegy, befektetett idő, + az apró rejtett kiadások nagyon költségessé tehetik ezt a sportot. Be kell szerezni botot, orsót zsinórt, mellényt, szemüveget, kalapot, legyeket, légykötő eszközöket, gázlóruhát, gázlóbakancsot, a jóégtudjamicsodát, ésatöbbi ésatöbbi. Ez nem kis pénzt jelentett egy pár éve még. És ma sem olcsó, bár szerencsére már idehaza is szélesedik a kinálat, és nem muszály (j?) a legdrágabb márkák közül válogatnunk.






Ezért is jó a Zagyva. Kis költséggel, rövid idő alatt elérhető, "low budget" élmények forrása. Megfelelő vizállásnál nagyszerűen gázolható (aznap Jászteleknél: 124 cm, Apcnál: 52 cm volt). A halállomány az elmúlt években mintha nüvekedésben lenne, "hála" a nagy és gyakori tavaszi áradásoknak, és annak a ténynek, hogy a hálászatát tavaly beszüntettek. A kisebb jászok gyorsan feltöltik a horgász önérzetét, mig a nagyok meg is dobbantjak a szivét. A csukák meg hát... hogy is mondjam, a képek feljebb magukért beszélnek.Jobb ma egy csuka, mint holnap egy pisztrángivadék. Jo buli volt, ez a lényeg! Remélem lesz meg folytatás. Az legyek ura legyen veletek.


ennek a kis balingyereknek láthatoan volt mar dolga valami testesebb jószággal...


A végére itt egy kis video.

szerda, szeptember 27, 2006

A legyezohorgaszatrol, az en olvasatomban.


Kicsi korom ota horgaszom. Gondolom, ezzel sokan igy vagyunk. Ugy ertem, furcsa lenne azt hallani valami korombelitol, hogy ket hete valaki elvitte horgaszni, es most el ha erte, nem is tudja, hogy kerulte el ez a szenvedely egy fel eleten at.

A horgaszat orom. Aki nem csinalja, az nem erti, de el nem vitathatja, hiszen nem csinalja.Van ebben a dologban valami megnyugtato, ami valahogy kivul all a hetkoznapi eletemen. Ha horgaszni vagyok, akkor valaki mas vagyok. Elvezem a szabad levegot, a fakat, a fold szagat, hallgatom a "termeszetellenes" madarhangokat. ( ertsd: a szamitogep nema duruzsa, a fenymasolo klaffogasa, a telefon csorges, a tv hatterzaja sokkal "termeszetesebb"-nek hat mindennapjaimban. Es akkor meg a mosogep, meg a porszivo meg sem lett emlitve! :)

Jo dolog horgaszni. Es mar azt hittem, hogy ezzel vege is. Ok, itt van valami ami kielegit egy eleten at ha kell.


Es akkor harminc ev utan egyszer csak azt mondja valaki, hogy gyere, most elviszlek pisztrangot fogni! Mondom: ok, de nincs nalam horgaszcucc.


- Erre o: Nem az a baj, azt en adok, de nincs ketto gazloruham!
- Gazloruhad? Az mi? Minek? Horgaszni hivtal!
- Ugy-ugy, de ez a folyo olyan hideg, hogy ruha nelkul hehez lenne elviselni orakra!
- Orakra? Minek mennek en bele a folyoba akar egy percre is???
- .... oh, hat majd .... ize ... meglatod, most ne is foglalkozz ezzel, inkabb kapd fel ezt a "wader"-t, es gyere utanam. En majd felveszem a masikat, az egy kicsit regi es beazik, de ma nem banom.

Kezembe nyomott valami "legyesbotot" vastag muanyag kanoccal, es indultunk a hidhoz, ahol konnyen el lehet erni a folyot. Eletem legcsodalatosabb emlekeve valt az a negy ora, amit ott, akkor ateltem. 20 percnek tunt. Mikor lement a nap, es mar kimaszni is alug tudtunk a vizbol, elso gondolatom az volt hogy: Mikor tudom en ezt megismetelni??? Holnap? Vegyek ki szabadsagot? Most mi lesz velem?

Akkor rajottem, hogy valami nagyon goromba dolog tortent a lelkemben. Egeszen egyszeruen eldolt, hogy ezek utan mi jelenti szamomra a szorakozast, kikapcsolodast, egeszseges idotoltest, sportot, mondhatni majnem mindent. Ez eleg ilyeszto volt akkor. :)

Jo-joo, hat most legyezel, nem fenekezel, de HORGASZOL nem? Same thing... Attol tartok, hogy a valasz : nem. Velemenyem szerint a legyezes nem a klasszikus horgaszat egy aga, leanyvallalata, hanem egy kulonallo cselekvesi forma. Elemei inkabb a vadaszatra emlekeztetnek, es csak eszkozei kesztetnek arra, hogy valahogy megiscsak besuvasszam a horgaszat kategoriajaba...

Ezzel a bloggal elsősorban az a célom, hogy saját magam számára dokumentáljam élményeimet, egy helyre rendezzek hasznosnak talált online anyagokat, amely talán mások számára is segitséget adhat bizonyos esetekben.

Google Fegyvertár I. - A FORDITÓROBOT

Sziasztok,

Nagyon hasznos kis forditorobotot uzemeltet a google regota mar. Sokan viszont nem is tudnak rola, mert csak a google.com - rol erheto el, a helyi google lapok ( google.co.hu ) nem mutatjak.

Kar, mert ha peldaul beszelsz angolul, de teszem azt kinaiul nem, akkor ez a motor hipergyors tort forditast csinal a kinai weblapbol angolra, es mar erthetove is valt a "kinai".

Itt most az robot elereset mutatom be. Elso lepes:












Masodik lepes: