szombat, április 21, 2007

Néhány szó a Belly Boat-ról

Pityu a Bogaras a Zagyván egy gyári építésű boatban



A belly-boat, nyersfordításban angolról: has-csónak.

Nagy öröme a legyezőhorgásznak, hogy a vízben állva olyan helyeket is játszva horgászhat meg, amelyeket a partról lehetetlen. Gondolok itt arra, hogy helyenként a parti növényzet szinte áthatolhatatlan függönyként védi a vizet, vagy próbáljunk csak meg a part felől egy vízfelé tornyosodó fa alatt várakozó halak elé betenni bármit is. A parti pecásoknak, hacsak nincsenek felfegyverkezve láncfűrésszel, muszáj továbbállniuk. Pedig az ilyen helyek szép halakat, és festői környezetet rejthetnek.

A dolog akkor válik csak savanyúvá egy kicsit, mármint a vízbengázoló legyesember számára, mikor a vízmélység hirtelen megnő, és nem tudunk továbblépni, pedig láthatóan most kezdődne csak az "igazi" vadvizi játék.

Tehát: ott ahol a pergető a parti környezet miatt, a legyező meg a vízmélység miatt kell feladja, ott kezdődik a BELLY BOAT-os játszma, vagyis, ahogy mi a sajátépítésű csónakjainkat nevezzük: a TANYA-BELLY-s game.

Az ötlet nem új, a nagyvilágban széles választékban kapható gyári építésű bellyk egész hadával találkozhatunk, 60-300 dollár között. Lényegében egy felfújható gumifotel, egy vágás, és szúrásbiztos textil bevonattal, különféle fakkokkal, zsebekkel. Ebbe ülünk bele, és lebegünk a vizen. Állóvízen, és lassabb folyóvízen teljesen biztonságos. A csónakkal szembeni előnyei: egyszerű hordozhatóság, tárolás, mobilitás. Hátránya, és hogy evezők híjján a haladás nehézkesebb, több fizikai munkát jelent a lábnak. Ehhez jó segítség a békatalp.

Írásom aprópója, hogy a Zagyván, ahol mi legtöbbet megtalálhatók vagyunk sok olyan szakasz van, ahol nincs más megoldás, csak a belly. Viszont családos emberek lévén kétszer meggondoljuk, hogy kiadunk-e bizonyos összeget valamire, vagy megpróbáljuk megépíteni magunk.

A belly boat esetében, mint azt mindjárt be is mutatjuk, néhány órás munkával és 2500 forint körüli pénzenergiával egész kis komfortos házi vizijárművet tudunk eszkábálni.


mingyá folytatom, csak kimegyek a horgásztanyára egy picit, olyan szép idő van...

Nos tehát, hol tartottam? Ja igen. A recept. Menj el egy gumiszervízbe. Kérdezd meg, van-e elfekvőben egy használt vagy új kamaz, ifa vagy hasonló állat belsője. Van úgy hogy odaadják ingyé, van hogy kérnek érte írd és mond 2000 forintot. Ez lesz a boat. Kell még hozzá egy pár műanyag pánt csattal, amit egymásnak 90 fokban, a gumielsőhöz pedig nyolcas alakban átfűzve beleraksz a belsőbe. Ez kb nyolc méter pánt, kettő darab csat. Kész. Így gyakorlatilag a gumigyűrű belsejébe ey X alazatot raktál, amibe csak bele kell ülj. Mehetsz. Próbáld ki. Állat! :D







a végére egy kis humor.

péntek, április 20, 2007

Egy kis kiruccanás

Úgy döntöttünk, hogy az agyonhorgászott folyócskánkat itt hagyva elmegyünk egy viszonylag közeli Tisza holtágra. Kirándulásunk fő célja a hascsónakjaink tavon történő kipróbálása volt, de az idegen környezetben élő halak reakcióira is kiváncsiak voltunk.


Szokás szerint két botot vittünk magunkkal a csónakba. Zoli a szokásos „jászos-csukás” kombinációt, én pedig a csukás mellé egy süllyedő zsinóros szereléket. Mielőtt beléptünk volna a vízbe bedobtunk egy kis elemózsiát a hasunkba és egy korty vizet, nehogy hamar ki kelljen szállni a nyomás miatt. Így reményekkel telve vízre szálltunk és a vízparti tuskós részeket kezdtük dobálni.


Közben a lábunkkal bicajos mozdulatokat végeztünk hogy ne legyünk egyhelyben. Ez a kis lábmunka (ami a nap egészében velünk volt) nem is volt olyan fárasztó mint gondoltuk. Hanem amikor elhatároztuk hogy átmegyünk a túlpartra, na akkor megtudtuk milyen a tavon „tanyabótozni” búvártalp nélkül. A leggyorsabb haladáshoz a mellúszás lábtempóját használtuk úgy, hogy kicsit hátradőltünk a csónakban. A holtágat háromszor úsztuk át keresztbe oda-vissza, így nem kellett este ringatást kérni az elalváshoz. Igazi sport volt. Felül a nyolcas bottal hadonászott a kezünk alul meg a lábunk dolgozott. Na de ami a halakat illeti nem volt teljes az elégedettségünk. A remélt csukák elmaradtak. Zoli fogott ugyan egy méreteset (45),

de itthon ettől a mérettől tartjuk számon a halakat, tehát nem voltunk feldobva nagyon. Nekem volt egy akadó felett három szép rávágásom de kis bírkózás után mindegyik lefordult. A dolog érdekessége, hogy a csukákat még a kapás pillanatában sem zavarta a lábam keltette hullámzás pedig igen rövid pórázon dobáltam rájuk a legyet.

A csukák helyett vörösszárnyúakkal borogattuk szomorú lelkünket, melyekből akadt bőven.


Sajna nagyobb nem volt szinte mindegyik 15 cm körül. Sügér nem jött csak néhány aprócska balin. A táj viszont lenyűgöző volt. Láttunk jégmadarat, mocsári teknősöket sütkérezni, fakopáncsot néhány méterre bogarászni.

Szóval szép nap volt. A belly-boat előnyeit megtapasztaltuk és bátran ajánljuk mindenkinek.

Lee