csütörtök, május 03, 2007

„Gájdoltunk”


Lee tollából:

A napokban kért meg minket egy messze földről jött legyes ember, (Kijev Szegedről) hogy kalauzoljuk végig kedvenc vizünkön. Mutassuk meg neki, hogyan is mennek nálunk a dolgok.

A reggeli találkozást követően a helyiek (mi) gyorsan leöblítettük torkunkat a saját szilvából készült pálinkával, majd elgurultunk autóval, a vízhez.

Gyors beöltözést követően a gyakorlópálya felé vettük az irányt. A víz itt végig gázolható és növényekkel teli. Általában sok halat ad, mind csukákból mind jászokból. Most a jászra koncentráltunk és csak finom szereléket vittünk magunkkal.

Az első lecke a mederviszonyokról szólt. Fontos a magabiztos mozgáshoz felkészíteni a látogatót.

A második lecke a halak tartózkodási helyét mutatta be. Nálunk többnyire a zavartalan partszéli laposokban lehet elcsípni a jaszkókat, de kövezésen sodortatott nedvesléggyel mederben is megfoghatók.

Harmadik lecke a légy megfelelő tálalása és vezetése. Mi lefelé dobálva lassan visszahúzva, inkább a meder felé besodortatva húzzuk a legyet. Hozzáteszem a víz errefelé igen lassan csordogál.

Ezek után csiszoltunk még a dobáson egy kicsit és máris mehetett az önálló peca. Először Zoli akasztott egy fárasztható jaszit, ezt követően nekem akadt meg egy hasonló. Hogy teljes legyen a lista kedves vendégünk is megfogta a nap halát.

A nap hátralévő részét én a csapattól elkülönülve töltöttem. Nagy jaszkókat nem fogtam, csak néhány óvatos légyszaglászást tudtam tőlük kicsikarni. Apróbbakat 15-20 cm-eseket lehetett fogni szépen. Elcsíptem egy balin bandát is és a rablásokra dobva cincálva húztam be a legyet. El is kaptam egy méretes közülük. A fék nélküli orsóval élvezetes volt a fárasztása.

Megpróbáltam róla víz alatti képet csinálni, de a sok sikertelen próbálkozás után inkább szabadon engedtem.

A többieknek sem volt bőséges a termés, valószínű a halak megérezték a küszöbön álló hidegfronot...