szombat, október 21, 2006

Google Fegyvertár III. - A "NOTEBOOK"

Szoktatok weblapokat megjelölni? Úgy értem berakni a "kedvencek" közé? Illetve Firefox esetén könyvjelzőzni? Én szoktam. Hasznos dolog. Csak egy gond volt ezzel idáig: ha nem otthon ülsz a saját géped előtt, vagy újra kell installálni a gépet a windows mindig kiújuló hibái miatt, ezek a dolgok nem elérhetők, illetve problémás újra összeszedni őket. Na, ennek vége. Sőt megkockáztatom, hogy még a rendes papiralapu noteszt is ki lehet majd dobni, ha a meglévő google notebook bétához hozzátesznek egy naptárat is.

De ne szaladjak mán előre annyira... Szóval, mit kinál a Google Notebook beta szoftver ma? Először is az installált mini szoftverke ott várja a parancsaidat a sarokban minden böngésző jobb alsó sarkában teljesen diszkrét formában.

Kinyitva, kis oldalablakkén ugrik fel, (amit kiterjeszthetünk teljes képernyőssé is), bejegyzéseket készithetünk az éppen meglátogatott weblapról, vagy csak lejegyezhetjük gondolatainkat. Mindezeket rendezhetjük KÜLÖN notebookokba, merthogy annyi ilyen kis notebook-ot kreálhatunk, amennyit csak akarunk. A kis bejegyzéseinkre kattintva a jegyzethez kapcsolódó weblap pattan fel, VAGY a weblap nélküli gondolathalmaz.


Hasonló ez a "kedvencek"-hez, csak éppen online. Bárhonnan elérhető, nem vész el systemcrash esetén sem. További előnye, hogy MEGOSZTHATÓ. Meghivhatunk barátokat, hogy kukkantsanak bele, sőt akár módosithassák tartalmát. Ez hasznos lehet például, ha közös pecát szervez az emberfia. De akár a teljes achivum megosztható a teljes web felé is. Vagy tökéletesn privát is maradhat persze... Itt egy példa egy full megosztott notebook-ra. Ebben azokat a legyeket jelöltem be, amelyekkel légykötő pályafutásomat akarom elkezdeni. A linkek a gff-re mutatnak.

Már megint egy maximálisan flexibilis google játékszer aminek felhasználási köre erősen felhasználófüggő. Ha többet akarsz megtudni erről a végtelen kecses webeszközről, látogass el ide.

péntek, október 20, 2006

Megvettem.


Megvetem a légykötő alapkészletet. Mi ebben a nagy dolog? Hát az, hogy szerencsésen és sikeresen próbálom magam távoltartani magam a legyek kötésétől már egy éve. Tudtam ugyan, hogy egyszer ennek is eljő az ideje, de azért türtőztettem magam amig csak lehetett. A légyek otthoni kötésével az volt idáig a gondom, hogy tudtam, ha egyszer elkezdem, minden perc szabad időm erre fog elmenni. De most beadtam a derekam. Most vége. Illetve nem is: elkezdődhet egy új szakasz az életemben. Há-hááá!

Ami most abból áll, hogy be kell szerezzek mindenféle légykötő anyagot, merthogy az egy darab sincs. Gyakorlatilag forráskutatás zajlik a neten látástól mikulásig. Néhány online bolt (példa) és ebay aukció (példa) nagyon izgatja a fantáziámat. Azt is tudom már mely legyeket akarom először megkötni. Itt vannak szépen sorban.