szombat, június 16, 2007

Halvadászat

Ma kimentem a családdal az egyik városszéli tóra elütni a délutánt. Nem egy legyes víz hozzá kell tegyem. Biztos ami biztos, elvittem magammal a botot. Telik múlik az idő, egyszercsak látom, hogy egy balin cirkál dobotávolságon kívül ugyan, de mondom: cirkál.

Bot elő,
kedvenc saját balinlegyem fel,
rollcast-ek ( nem lehet dobni másként )
zsinor kinnt, amennyire tőlem telik.
Mostmár csak meg kellene pillantanom a halat ismét....

Ott úszik ni! Tiszta ideg vagyok.
Beér távolságba, legyet repíti a rollcast, úgy méterre a fickótól ér vizet,
szivem hevesen ver...
ééésss balinbalinbácsi észlel, fordul, megindul,
burvány, már érzem is az ötösön! Jól veri magat, próbálja megérteni mitörténhetett...

Nagyon jó érzés volt sikeresen levadászni a másfélkilós őnt.
Ez volt az első eset, hogy ezen a tavon (vagy majdnemhát csak: tavon, ezen nélkül) léggyel küszön kívül bármit fogjak. Tisztára bódog vótam!

szerda, június 13, 2007

Barátaink Tollából - Új rovat

Úgy döntöttünk, hogy legyesbarátaink írásainak is helyt kívánunk biztosítani a saját szösszenetek mellett. Az alábbi sorok szerzője Benyus, Lee régi horgászbarátja, aki a tiszavirágzás alatt történt pecájáról ír Leenek magánlevélben:

"Szia Levi!

Akkor ti is részesedtetek az örömökből, gratt!

Mindszent fölött is elég rendesen repültek pénteken. És ismét velünk volt a Balinok Istene, bár először úgy tűnt, hogy mégse. Egy tipikus, kérészes agyagpart előtt álltunk le először. Itt 5-kor már elkezdtek jönni felfelé a bogarak, méghozzá iszonyú tömegben.

Hal is volt rajtuk, de a kérész meg olyan mennyiségben hemzsegett a
felszínen, hogy esélyünk se volt fogni köztük. Egy órát eltököltünk itt. Béla barátom botja fogott csak egyetlen darabot, felszínen úsztatott kérész csalira. Éppen húzta a horgonyt felfelé, amikor a mozduló csalit levette egy kis jász, én meg őt vettem ki.

Feljebb, egy forgó alsó szélén találtunk egy balincsordát. Itt már sokkal mozgalmasabb volt a történet, kb 10 balint fogtam léggyel, 30 és 55 centi között. Béla csak 2 vagy 3 jászt bírt kiszedni eközben a kérészes pecával, ami meglepett, mert úgy képzeltem, hogy rajzáskor ez a tutiság. Egy óra után kimerült a pálya, meg a kérészek is a folyó közepe felett röpködtek inkább, mi is beljebb mentünk. Itt ritkábban esett be bogár, és már várták a halak, már ha épp ott volt a csapat.

Ez hasonló volt, mint KissG-vel szerdán. Nagy jászok, meg kiló körüli balinok jöttek, nekem továbbra is a legyes pecára. Béla twister-műlégy kombóval aprította, elment neki egy pár, de szép jászokat fogott (1,80 volt a legnagyobb). Addig csináltuk, amíg láttunk.

Összesen 14 vagy 15 balint, meg két 1,40-es jászt fogtam.

Benyus"

kedd, június 12, 2007

Vadászat virágokra várva



Szóval. Az elmúlt 8-10 napban elég sok telefonhívás érkezett Tokajból, Szegedről, és sorolhatnám, melyek arról adtak hírt, hogy a várt tiszavirágzás megérkezett. Esténként érdemes kilátogatni a partra, szerencsés esetben belenyúlhatunk egy-egy olyan rajzásba, ahol a kikelő rovarok mennyisége kellőképp fel tudja csigázni a halakat ahoz, hogy elhagyják rendes táplálkozási zónájukat, és óvatosságukat félretéve habzsoljanak a felszinen, vagy annak közelében.

Az ilyen alkalmaknak két tipusú horgász örül. Az egyik az, amelyik az élő rovart használja csaliként a törvénynek és morális normáknak fittyethányva, a másik pedig a LEGYEZŐHORGÁSZ, akinek ezek az állapotok ideálisak arra, hogy kedvenc horgászmódszeréből magyarországon a legtöbbet hozza ki.

Nos, úgy hozta az élet, hogy Tibi, Lee csónakkal rendelkező tiszai horgászbarátja hívta fel valamelyik nap azzal, hogy ha van kedvünk csatlakozzunk hozzá, szívesen elvisz minket egy ilyen estén hajókázni. Nekünk persze nem kellett kétszer mondani, villámgyorsan ráálltunk kérészutánzatokat kötni főként sárga polifoam-ot használva alapanyagként.

Elérkezett a találkozó napja, délután fél hat körül szálltunk csónakba. Ebben az időben még nem szállt egyetlen rovar sem, s nekem mint vadonatúj kérészrajzásfelfedezőnek erős kételyeim támadtak. Biztos jönnek? Mikor jönnek? Na jó de PONTOSAN mikor kezdenek el szállni? És ha jönnek, meddig jönnek?

Ilyen és hasonló idegromboló kérdésekkel adtam számot hatalmas tapasztalataimról. Tibi beindította a motort, és lejjebb vitt minket a part mentén. Dobálni kezdtünk annak ellenére, hogy halmozgásnak még nyoma sem volt. Bemelegítés.

Teltek a percek, és egyszerre megláttuk az első közelben repülő rovart. Aztán még egyet. Aztán egyre többet. Lejjebb ereszkedtunk, kikötött teherhajók végében megtört vízhez értünk, ahol Tibi szerint egyébként is sok jó hal van általában. Egy burvány. Mégegy. Kiugró hal! Egyre intenzívebb rovarrepülés, arányosan növekedö aktivitássak a halak részéről. Csibb, csobb, fröccsenés, locsi-pocsi. Végre egy ütés a légyen! Persze ez elment, nem figyeltem eléggé, a látvány teljesen lekötött. Gyerünk tovább!

Mindhárman nagyon gyorsan értük el az "ennél mán izgatottabb állapotba nemigen kerülhetek" szintet. Hopp, ez most megvan! Húh, keménykedik, rázza a fejét! Tuti balin. Meg is lett. Most meg Lee botja hajlik karikába! De úgy, hogy barátom két kézzel tartja a legyesbotot percekig! 45 centis jász van a végén, közel másfél kila. GŐZMOZDONY. VIZIDISZNÓ. Most megint én jövök egy újabb balinnal. Bárcsak így maradna ez az állapot örökre. Csónakban ülve a tiszán rajzás közben, hogy egy percre se unatkozzon a horgász! Szebbnél szebb halak fordulnak a csónak közelében. Parádés esemény ez!

A kánaán - érzésem szerint - másfél-kétórán át tartott, s aztán a kérészek úgy mederközép táján nagy, csőszerű, kígyózó sorba rendeződve repűltek lefelé végtelen mennyiégben. Ekkor bár a kikelés még mindíg tartott, a halak valamiért visszavonulót fújtak. Legalábbis azon a helyen ahol mi álltunk. Meglepetten kémleltük a vizet, nyomát kutatva annak, hogy a pauza csak erre a helyre szólt-e, vagy mindenütt megszűnt a mozgás.

Kicsit csalódottan ugyan, de tudomásul kellett vegyük, hogy véget ért a móka mára, zárul Miki mókatára. De ha teszett, nemsokára.....

A kérészrepülés ideális esetben akár két hétig is eltarthat. A napi időjárás viszont nagyban befolyásolja az eseményeket. Elég, ha aznap épp erős szél fúj, máris lesheted kiguvadt szemmel, hová tünt a várt rovaráradat. Eső, vihar, (A VIHAR VALÓSZÍNŰSÉGI SZINTJE!!! :D) mind mind az ellenséged ebben a kérdésben. Hihetetlen számomra az a fajta intelligencia, amivel ezek a lények eldöntik, hogy a fejük felett áramló vízoszlop felett fúj-e a szél, vagy sem? Esik-e az eső vagy sem. Fog-e esni későbbi órán, mikor is a már kikelt és megtermékenyített rovar dolga a peték lerakása a vízre persze repülve.

Teli vagyok kérdésekkel.